Veganskt

Jag har ju då bestämt mig för att testa på att vara vegan i minst tre månader. Dels för att jag ju inte äter kött bl.a. pga den hemska industrin, vilket ju också mjölkprodukter och ägg är del av. Dessutom kul att öka min matlagningskunskap och bredda min matvanevy. Jag har svårt att se att jag skulle kunna bli vegan 4 life efter detta men har som mål att åtminstone äta mer (typ övervägande) veganskt. 
När detta lilla veganprojekt kommit på tal några gånger så har människor frågat "Oj men vad kan du äta då egentligen?" Medan ja själv har befunnit mig i någon slags dregeltranz pga googlat så många goda recept. Tänker att det nog inte är så svårt. Kanske är jag lite naiv. Aja. Den jobbigaste biten blir nog att vara "den där jobbiga" om en ska äta ute/fika eller bli hembjuden på mat hos nån. Eller att en verkar vara sjukt pretto och försöker vara cool eller nåt haha. Än har jag inte så bra koll på det där med näringsämnen osv men har väl som mål att bli bra påt. Ändå kul att en ofta får kommentarer a la "men får du verkligen i dig allt du behöver?" när personen som frågar själv äter typ makaroner och köttbullar, pannkakor, hamburgare och pizza. Men ja det är ju fint att människor bryr sig om en. 

Här är iaf tre illustrerade bilder på ingredienser till tre veganska lättlagade enligt mig jättegoda soppor. (+recepten under) Gjordes mest pga så otroligt tillfredsställande att fylla i saker med svart tusch. Hoppas du blir inspirerad. Kanske återkommer jag med fler recept. Puss hej! 
Hacka en gul lök och fräs i olja. Lägg i ett paket frysta gröna ärtor och sen typ en liter vatten plus en grönsaksbuljong. Låt koka eller sjuda ett tag tills ärtorna känns ok. Tillsätt då lime. Lite skal och  saft efter eget tycke och smak. Häll i sojagrädde. Mixa sedan soppan så den får sån där härlig konsistens och smaka av med salt och peppar. Klart. 
 Receptet hittar du här.    
Recept taget ur Vår Kokbok: Skala och finhacka gullöken. Fräs den mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt 1 liter vatten, 2 buljongtärningar, 2 dl linser,  1 msk paprikapulver, 1 tsk salt, i lagerblad, 1-2 pressade vitlöksklyftor, 1 paket krossade tomater. Koka under lock tills linserna är mjuka. Smaka av med 1/2 tsk socker och 1/2 tsk vinäger och ev. lite salt. Späd soppan med vatten om den verkar tjock.  

Vattenfärg

I kväll har jag umgåtts med Photo Booth (i brist på sällskap) och lajvat konstnärssjäl med hjälp av x antal koppar glögg (i brist på vin) Nu ska jag ut och dansa! Puss hej.